Zelfsturend leren leren met ICT: voorwaarden, stappen en voorbeelden (opname)
DOEL:
Na deze vorming ben je in staat om leerlingen, bij wie zelfstandig leren niet vanzelf gaat, beter te ondersteunen in hun zelfsturend leerproces. Je krijgt inzicht in de essentiële vaardigheden en ontvangt praktische tips & tricks om zelfsturend leren te bevorderen.
INHOUD:
Een online document, even inloggen op een e-learningsplatform, snel relevante informatie zoals video's vinden ... Zelfstudie vraagt meer vaardigheden dan je denkt.
In dit webinar bespreken we welke vaardigheden extra ondersteuning nodig hebben en hoe je studeren voor leerlingen met structuurproblemen gemakkelijker maakt. We behandelen ook technieken waarmee leerlingen zichzelf kunnen ondervragen en actief betrokken blijven bij het leerproces.
Daarnaast besteden we speciale aandacht aan leerlingen die moeite hebben met zelfsturing door problemen zoals:
- ADHD
- ASS
- Automatiseringsstoornissen
- En andere structuurproblemen
Het doel is Universal Design for Learning (UDL) te ondersteunen, zodat een grotere groep leerlingen zelfstandig kan studeren.
Lesgever | Lucas Hermans |
---|---|
Laatst bijgewerkt | 09-03-2025 |
Doorlooptijd | 1 uur 16 minuten |
7 |
-
Webinar2Lessen · 1 uur 16 min
-
Materialen en presentatie
-
Webinar
-

Dunning-Krugereffect
Een bepaald fenomeen die we bespreken is het Dunning-Krugereffect. Ken je het gevoel dat je iets niet beheerst na verloop van tijd? Het wordt besproken in de cursus!

Vergeetcurve
Zelfsturend leren is effectief, maar niet zonder gevaren. In de webinar benadrukken we het belang van het zelfsturend leren maar ook de gevaren! We bespreken hoe het het best voorkomen wordt

De bronnen van het leren
Een efficiënt leerproces vereist verschillende bronnen in het leren. We benadrukken dat een efficiënt leerproces meer dan een enkele bron vereist!

Falen en leerprocessen
Je leert door te falen! We bespreken de potentiële risico's die bij falen betroken zijn. Verder wordt de sterkte van falen besproken en welke maatregelen genomen moeten worden!

De Gesprekspartner
De tool Gespekspartner activeert de leerling naar succes! Het bevraagt de stappen waarom een leerling iets niet zou willen doen. In de Webinar bespreken we nog veel meer andere tools die de leerling helpen taken zelfstandig te volbrengen.

Franse werkwoorden
De tool van Bijleren helpt leerlingen de Franse werkwoorden toe te passen. Het gaat ook verder dan alleen het onthouden. Het bevraagt ook de structuur! We bespreken ook nog andere tools!

Innovatie in het leren
We bespreken eventuele tools die leerlingen helpen zelfstandig te leren. We bespreken controlerende functies voor leerlingen in de verschillende vakken! AI is de vriend voor leerlingen

Meer dan ICT
Heel wat vaardigheden zijn nodig , als je ICT gebruikt kom je in contact met de 21 eeuwse vaardigheden voor leerlingen. Deze vaardigheden zijn nodig voor het zelfsturend leren te stimuleren.

Zelfsturend leren
Heel het proces met ICT moet deel uitmaken van het lesgeven. Je werkt aan vaardigheden voor het zelfsturend leren van leerlingen.

Executieve functies
Al de verschillende executieve functies dragen bij aan de ICT basisvaardigheden. In de webinar wordt de relevantie besproken en de toepassingen.

Bloom's taxonomie
Om doelen waar te maken, moeten we nadenken. We moeten hogerop denken en gebeurt in verschillende stappen! Hiervoor is Bloom's taxonomie nuttig.