Investeer in een sterke ICT-leerlijn: Zelfstandige leerlingen, minder didactische tijd | 1,5u | opname
DOEL: Na deze training heb je inzicht in de kennis, inzichten en vaardigheden die nodig zijn om een ICT-leerlijn op te bouwen binnen de basisschool. Je ontvangt concrete voorbeelden van essentiële elementen die bijdragen aan het versterken van zorg en het didactisch inzetten van ICT op school.
INHOUD: Dankzij de DigiSprong zijn laptops, Chromebooks en tablets nu meer beschikbaar dan ooit. De vraag is: hoe zet je deze apparaten effectief in binnen een didactische leerlijn? In deze training behandelen we de volgende onderwerpen:
- Vaardigheden voor Leerlingen: Welke digitale vaardigheden zijn noodzakelijk voor leerlingen om zelfstandig te kunnen leren?
- Studietechnieken met ICT: Hoe kun je schoolbreed studietechnieken toepassen door een doordachte inzet van ICT?
- Hindernissen en Valkuilen: Welke obstakels kunnen zich voordoen bij het implementeren van ICT, en hoe kunnen deze overwonnen worden?
- Preventieve Zorg: Hoe kun je preventief de zorg versterken door ICT effectief in te zetten?
Deze training biedt praktische handvatten voor het opzetten van een ICT-leerlijn die zowel het leren van leerlingen ondersteunt als de zorgstructuur binnen de school versterkt.
Lesgever | Lucas Hermans |
---|---|
Laatst bijgewerkt | 29-01-2025 |
13 |
-
Webinar2Lessen ·
-
Websites, PowerPoint, Werkdocument
-
Webinar
-
-
Feedback1Lessen ·
-
Q&A en Feedback
-

Inventariseren
In deze webinar wordt het belang van inventariseren besproken. Wat is het belang van inventariseren? In deze webinar wordt het besproken en waarop gefocust moet worden.

Tijdswinst
Deze webinar bespreekt hoe je tijd kunt omzetten in winst. Er wordt ingegaan op het belang van tijdig beginnen en het juiste moment om tools aan te reiken.

TPACK-model
Een voorbeeld van een efficiënt model om tijd te besparen is het TPACK-model en de krachtenbundeling. In de webinar zie je hoe er precies te werk moet worden gegaan.

Het App-wiel
Alle apps die gebruikt worden kunnen worden onderverdeeld in bepaalde categorieën. Bepaalde zorgleerlingen ondervinden bepaalde problemen in bepaalde categorieën. In de webinar wordt uitgelegd hoe hierop ingegaan moet worden.

Zorg-apps in ULD
Bepaalde software die besproken worden in de webinar ondersteunen leeringen in hun behoeften.

Evaluatie
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het aanreiken van tools en het beheersen van de inhoud. In de webinar wordt besproken hoe tools effectief kunnen worden ingezet en op welke manier de evaluatie moet plaatsvinden.

ICT in het onderwijs
In de webinar worden verschillende modellen besproken voor de inzet van ICT. Er wordt toegelicht hoe deze modellen kunnen worden toegepast om leerlingen op een gerichte en effectieve manier te ondersteunen.

De vaardigheden
We leggen de lat hoog! In deze webinar bespreken we de essentiële vaardigheden die leerlingen moeten aanleren. We besteden aandacht aan het evenwicht tussen deze vaardigheden, zodat ze elkaar, en verdere vaardigheden niet ondermijnen. Stap voor stap reiken we de juiste tools aan om een sterke basis te leggen.

Tijdsperspectief
Het belang van aan de toekomst denken, welke apps kan ik vandaag aanreiken die later inspelen op specifieke noden van leerlingen? Maar ook moet er aan de duurzaamheid van leerlingen gedacht worden, hoeveel kan er bij?

Het centrale model: PICRAT
Het centrale model dat we bespreken is het PICAT-model. Dit model wordt uitvoerig besproken en op welk domein de verschillende apps zich situeren. Daarnaast bespreken we welke categorie het meest efficiënt is voor de leerling.

Meer dan ICT!
Als je niet digitaal vaardig bent kom je in meer problemen. We moeten openstaan voor de integratie van ICT in de wereld. We streven naar een wereld van digitale inclusie en geletterdheid.