In de kleuterklas kun je al op een speelse en preventieve manier basisvaardigheden stimuleren die essentieel zijn voor de ontwikkeling van later wiskundig denken. Hieronder staan enkele concrete voorbeelden die kunnen helpen bij het versterken van de rekenbasis en het voorkomen van rekenproblemen:
1. Getalbegrip ontwikkelen
- Telspelletjes: Laat kinderen op een speelse manier leren tellen, bijvoorbeeld door het aantal appels in een mand of het aantal kinderen in een kring te tellen. Zing telversjes en moedig ze aan om te klappen of te springen terwijl ze tellen, zodat ze het ritme van het tellen kunnen oefenen. Het is belangrijk om tijdens deze telspelletjes ook daadwerkelijk met materialen te werken en dit te ondersteunen met woorden.
- Cijfers en hoeveelheden koppelen: Gebruik blokken of knikkers om hoeveelheden te visualiseren en koppel deze aan cijfers, zodat kinderen leren hoeveelheden te herkennen zonder te tellen.
Tip: De methode RekenTrapperS gebruikt krachtige oefenmaterialen om in de kleuterklas al in te zetten. Denk hierbij aan een trap, speelkaarten, geld en meer.
2. Ruimtelijke oriëntatie stimuleren
- Puzzelspelletjes en blokkentorens bouwen: Activiteiten waarbij kinderen moeten puzzelen of het stapelen van vormen kan helpen bij de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, wat essentieel is voor meetkunde.
- Links-rechts spelletjes: Laat kinderen oefenen met begrippen zoals “boven”, “onder”, “links”, en “rechts” door hen te laten wijzen of voorwerpen op de juiste plaats te zetten. Dit kan je met eenvoudige materialen doen zoals speelkaarten.
3. Woordenschat rond rekenconcepten
- Gebruik rekenbegrippen in de klas: Introduceer woorden zoals “meer”, “minder”, “evenveel”, en “verschil” in het dagelijkse taalgebruik. Vraag bijvoorbeeld: “Wie heeft meer blokken, wie heeft er minder?” Dit helpt kinderen rekenkundige begrippen te begrijpen.
Dit kan je heel snel en efficiënt doen met speelkaarten. Leg twee kaarten naast elkaar en vergelijk de hoeveelheid, kleur, iconen, ... . - Verhaaltjes over rekenen: Lees verhalen die eenvoudige rekenconcepten integreren, zoals verhalen over een markt waar je appels en sinaasappels telt of vergelijkt. Kies situaties die echt kunnen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de tafel dekken.
4. Fijne motoriek voor schrijven en cijfers schrijven
- Schrijven in de lucht, op het whiteboard, in het zand, ... Werk zowel grofmotorisch alsook op fijne motoriek
5. Hulpmiddelen leren kennen
Neem al eens een rekenmachine vast in de kleuterklas. Lees de getallen, typ getallen eens over, ...
Door deze spelenderwijs met concreet materiaal aan te leren, creëer je een ondersteunende omgeving waarin kinderen basale rekenvaardigheden en -begrippen ontwikkelen. Dit legt een goede basis voor hun verdere rekenontwikkeling en kan helpen om dyscalculie-gerelateerde uitdagingen te verminderen of te voorkomen.