Hoe leren kinderen met dyslexie lezen?
Het is een spannend moment: je kind leren lezen! Van de eerste klanken tot de eerste woorden in een boek. In deze blog ontdek je het leerproces van lezen, de stappen die je kunt volgen, en hoe je als ouder je kind kunt ondersteunen.
Algemeen: Samen lezen is belangrijker dan het kiezen van het juiste boek.
BELANGRIJKSTE TIP: Lees samen dit stimuleert het gevoel van competentie.
Wat is dyslexie?
Dyslexie is een leerstoornis die voornamelijk van invloed is op lees- en spellingvaardigheden. Kinderen met dyslexie hebben vaak moeite met het herkennen van woorden, het correct spellen en het begrijpen van teksten. Met de juiste ondersteuning kunnen ze echter aanzienlijke vooruitgang boeken. Bij dyslexie wordt veel van het werkgeheugen besteed aan het decoderen van tekst, wat resulteert in een verminderde aandacht voor de inhoud.
Hoe help je je kind?
Voorlezen en samen lezen
Samen lezen blijft belangrijk. Focus samen op hetzelfde boek, dezelfde tekst en dezelfde woorden voor verbinding. Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij wil lezen, of het nu stripboeken, informatieve boeken of poëzie zijn.
- Tip: Bezoek de bibliotheek! Veel bibliotheken hebben een afdeling voor met boeken die speciaal zijn ontworpen voor kinderen met leesmoeilijkheden.
Maak gebruik van luisterboeken
Luisterboeken zijn een fantastische manier om de liefde voor verhalen te stimuleren. Door te luisteren en tegelijkertijd mee te lezen, kan je kind de tekst beter begrijpen. Op de website van de luisterpuntbibliotheek vind je een ruime keuze aan luisterboeken voor verschillende leeftijden. Er zijn ook bibliotheken die aanduiden of er een audioboek beschikbaar is.
Leer schoolboeken voorlezen
Bij ADIBib kun je terecht voor digitale versies van schoolboeken en voorleessoftware. Er zijn al digitale schoolboeken beschikbaar vanaf het eerste leerjaar. Vroeg opstarten kan perfect, zonder dat je daarmee het lezen opgeeft. Dit maakt je kind vaardiger in zelfstandig lezen en mogelijk ook in het lezen van boeken boven hun niveau.
Kies de juiste boeken
Het kiezen van de juiste boeken is cruciaal. Dyslectische kinderen hebben baat bij boeken met een grote bladspiegel, een speciaal lettertype en duidelijke afbeeldingen. Boekenseries zijn ook geweldig; als je kind eenmaal verslaafd is aan een serie, zal hij of zij sneller de volgende delen lezen.
Lezen is meer dan een boek
Moedig ook het lezen aan van ondertitels, websites, strips en andere teksten. Lezen is meer dan alleen boeken, voor sommige leerlingen kan het echter veel energie kosten. Dit omdat om een boek te lezen hun geheugen belast met zowel het decoderen als het onthouden van het verhaal.
Effectief leesonderwijs
Goed leesonderwijs begint al in de kleuterklas. Dit start met eenvoudige leestechnieken. Samen lezen is de sleutel tot succes om zwakke lezers hun zelfvertrouwen te laten vergroten. Daarnaast is het lezen van dezelfde tekst met verschillende leestechnieken erg motiverend om het gevoel van competentie te verhogen.
FAQs over Hoe lezen lezen met dyslexie
1. Hoe weet ik of mijn kind dyslexie heeft?
Als je merkt dat je kind moeite heeft met lezen, spellen of het begrijpen van teksten, kan het nuttig zijn om dit met de leerkracht of een logopedist te bespreken. Vroegtijdige diagnose en ondersteuning zijn immers belangrijk.
2. Hoe kan ik mijn kind motiveren om te lezen?
Naast complimenten geven, is er vaak meer nodig om leerlingen aan het lezen te krijgen. Het gebruik van ICT om leesvaardigheid te verbeteren kan een enorme boost geven in het zelfvertrouwen van leerlingen. Het webinar "Videolezen" van Bijleren toont verschillende technieken.
3. Zijn er speciale boeken voor dyslectische kinderen?
Ja, er zijn veel dyslexie-vriendelijke boeken beschikbaar. Deze boeken hebben een speciaal lettertype en voldoende ruimte op de pagina's om het lezen te vergemakkelijken. Bibliotheken en online winkels bieden vaak lijsten aan.
4. Wat kan ik doen als mijn kind vastloopt tijdens het lezen?
Als er tijd en ruimte is, geef je je kind de gelegenheid om zelf fouten te verbeteren en moedig hen aan om oplossingen te vinden. Het is ook belangrijk om vroegtijdig hulpmiddelen in te schakelen, zodat ze nog wel vloeiend kunnen luisteren naar boeken. Dit kan via voorleessoftware voor schoolboeken of luisterboeken.
5. Hoe kan ik lezen leuk maken voor mijn kind?
Zorg ervoor dat lezen een gezamenlijke activiteit is, stel vragen over het verhaal en gebruik luisterboeken. Voor leerlingen met leesmoeilijkheden kan het moeilijk zijn om het lezen leuk te maken, maar een succesvol gevoel van bijleren werkt enorm motiverend. Het gesprek over dyslexie is belangrijk: het is niet enkel een kwestie van meer oefenen, want een leesstoornis is blijvend.
Conclusie
Dyslexie hoeft geen belemmering te zijn voor je kind om te leren lezen. Kinderen met dyslexie lezen op een andere manier; ze doen meer aan luisterlezen. Met de juiste aanpak, materialen en ondersteuning kunnen kinderen met dyslexie zich ontwikkelen tot zelfverzekerde lezers. Onthoud: het belangrijkste is dat een kind succesvol informatie kan verwerken. Is dat niet via lezen, dan kan het misschien wel via luisterlezen.