Is dyscalculie een stoornis?
door Lucas Hermans
Dyscalculie, misschien minder bekend dan dyslexie of ADHD, maar het is net zo’n serieuze leerstoornis die een enorme impact kan hebben op het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. In deze blogpost duiken we dieper in wat dyscalculie precies is, hoe je het herkent, en wat je eraan kunt doen. En vooral: is dyscalculie erfelijk, en hoe beïnvloedt het je toekomst?
Al kort samengevat: ja het is een erkende stoornis en het is erfelijk.
Wat is dyscalculie?
Dyscalculie is een specifieke leerstoornis die problemen veroorzaakt met rekenen en wiskunde. Mensen met dyscalculie ondervinden hardnekkige moeilijkheden bij het aanleren van rekenvaardigheden, zelfs na veel oefenen. Dit gaat verder dan “gewoon niet goed zijn in wiskunde”; het is een ernstige achterstand die niet zomaar in te halen is.
Om te kunnen spreken van dyscalculie, moet er sprake zijn van een duidelijke achterstand, en de persoon moet extra moeite hebben gedaan om te leren rekenen.
Kinderen met dyscalculie worstelen vaak met basisvaardigheden zoals het uitrekenen van eenvoudige sommen, het automatiseren van tafels, en het begrijpen van geld en tijd. Hierdoor kunnen dagelijkse taken, zoals boodschappen doen of kloklezen, een uitdaging worden.
herken je dyscalculie?
Er zijn een aantal duidelijke signalen die kunnen wijzen op dyscalculie. Als ouder kun je bijvoorbeeld merken dat je kind moeite heeft met tellen, het herkennen van getallen of simpele rekensommen niet snel kan oplossen. Soms komt dit al naar boven in kleuterklassen, bijvoorbeeld als je kind moeite heeft om het cijfer 7 te koppelen aan zeven blokjes .
Vroeg herkennen van dyscalculie
- Moeite met het koppelen van cijfers aan hoeveelheden.
- Problemen met telliedjes, rijtjes van getallen, terugtellen, ...
- Moeite met dobbelspelletjes of het aantal vingers correct laten zien, juist kaarten leggen en meer
Latere signalen in de basisschool
- Het blijft lastig om basisrekenvaardigheden te automatiseren (zoals tafels)
- Vaak rekenen kinderen met dyscalculie dezelfde som opnieuw uit, ook al hebben ze deze net nog opgelost. Ze twijfelen steeds weer of het juist is en zelfs bij het juiste antwoord weten ze nog niet altijd waarom het juist is.
- Het plaatsen op de getallenlijn of verdelen in gelijke delen blijft een uitdaging
Dyscalculie: test en diagnose
Voor de diagnose van dyscalculie is het belangrijk dat er sprake is van ernstige en aanhoudende rekenproblemen die niet verbeteren, zelfs niet met extra hulp. Logopedisten zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van tests en kunnen je hierbij helpen.
Een officiële diagnose van dyscalculie kan verschillende voordelen bieden. Kinderen met deze diagnose hebben vaak recht op extra tijd bij toetsen en het gebruik van hulpmiddelen zoals rekenmachines of tafelschema’s. Deze aanpassingen helpen de druk te verlichten en bieden kinderen de kans om succeservaringen op te doen in hun leerproces.
Het is goed om te weten dat je, ook zonder een officiële diagnose, al veel ondersteuning kunt bieden met redelijke aanpassingen. Het creëren van een ondersteunende leeromgeving en het gebruiken van hulpmiddelen kan helpen om de rekenvaardigheden van kinderen met dyscalculie te verbeteren.
Wat kan je doen aan dyscalculie?
Dyscalculie verdwijnt helaas niet vanzelf, maar met de juiste begeleiding kunnen kinderen leren omgaan met hun rekenproblemen. Het is essentieel om structuur, herhaling en duidelijke stappenplannen te bieden. Door vaardigheden aan te leren en veel te oefenen met specifieke instructieprincipes kunnen kinderen grip krijgen op wiskundige concepten.
Bij Bijleren bieden we krachtige ondersteuning en een unieke didactische aanpak die speciaal is ontworpen voor kinderen met dyscalculie. Onze methoden zijn gericht op het ontwikkelen van vertrouwen en het verbeteren van rekenvaardigheden, zodat kinderen met meer zelfvertrouwen kunnen leren en slagen.
FAQs over erfelijkheid dyscalculie en leerstoornissen
Is dyscalculie erfelijk?
Ja, dyscalculie kan erfelijk zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat dyscalculie vaak voorkomt bij meerdere familieleden. Dit betekent dat als een ouder dyscalculie heeft, de kans groter is dat een kind deze stoornis ook ontwikkelt. Erfelijkheid speelt dus een belangrijke rol, maar het is niet de enige bepalende factor. Wel is het belangrijk dat ook één van de ouders dyscalculie vaak bij zichzelf herkent. Dit maakt het ondersteunen van je kind soms al een uitdaging.
Is dyscalculie een handicap?
Ja, dyscalculie is officieel erkend als een handicap. Dit betekent dat kinderen en volwassenen met dyscalculie recht hebben op extra ondersteuning in de klas en bij examens. Dit kan gaan om aanpassingen zoals extra tijd, hulpmiddelen, of specifieke rekenmethodes. Vaak gaat het om redelijke aanpassingen die verplicht zijn voor de school om toe te laten.
Conclusie
Dyscalculie is een leerstoornis die het dagelijkse leven flink kan beïnvloeden, maar met de juiste ondersteuning en begeleiding kun je er goed mee leren omgaan. Vroeg de juiste hulpmiddelen leren kennen en inzetten maakt een groot verschil in het zelfvertouwen en zelfbeeld. Als je vermoedt dat jouw kind dyscalculie heeft, is het belangrijk om dit vroeg te signaleren en hulp in te schakelen. Bijleren kan daarbij helpen door gerichte ondersteuning en maatwerk voor jouw kind te bieden.
Heb je nog vragen over dyscalculie of wil je weten hoe Bijleren jouw kind kan helpen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!